Në një kohë kur Kuvendi i Shqipërisë ka njoftuar seancën dëgjimore me grupet e interesit për të diskutuar draftin e qeverisë shqiptare për “paketën antishpifje”, Autoriteti i Medias Audiovizive ka votuar kundër këtyre propozimeve me argumentin se censuron rëndë lirinë e medias në Shqipëri.

Vendimi duket si një “bumerang” për qeverinë pasi ai vjen nga agjencia e vetme rregulluese e medias, e cila ishte ngarkuar nga Këshilli i Ministrave për të zhvilluar seancat konsultuese me qëllim prezantimin e këtyre ndryshimeve ligjore “Për ligjine e mediave audiovizive” dhe “Për ligjin e komunikimeve elektronike” për opinionin publik.

Tre anëtarë të AMA-së, nënkryetari Sami Nezaj, dhe dy anëtarët e tjerë të bordit Suela Musta e Agron Gjekmarkaj kanë votuar kundër drafteve, duke u njësuar me qëndrimin e organizatave vendase dhe ndërkombëtare, që e kanë refuzuar “on block” këto amendime. Vetëm dy anëtarët e tjerë Gjipali e Salaj mbështetën projektligjet e qeverisë shqiptare.

Sikurse argumentojnë shumica e anëtarëve që rrezuan këto drafte “ndryshimet në ligj, të cilat nuk janë mbështetur mbi praktikat e vendeve të lira dhe demokratike, i kanë dhënë AMA-s, edhe kompetenca për vlerësimin e përmbajtjes editoriale të mediave”.

Gjithashtu Nezaj, Musta e Gjekmarkaj shtojnë se këto propozime cënojnë lirinë dhe zhvillimin  medias informative online, ndërsa anashkalojnë dhe një prej parimeve kryesore të medias siç është ai i vetërregullimit.

Dy projektligjet antishpifje janë refuzuar njëzëri nga të paktën dhjetë organizatat më të mëdha të medias dhe të drejtave të njeriut në Shqipëri që i kanë cilësuar draftet si censuruese të lirisë së shprehjes dhe lirisë mediatike. Të njëjtin qëndrim si homologet e tyre shqiptarë kanë mbajtur dhe organizatat ndërkombëtare, ndër të cilat dhe Reporterët pa Kufij e Federata Europiane e Gazetarisë.

Ndërkaq OSBE i ka dërguar të paktën katër ekspertiza ligjore qeverisë shqiptare të cilat duket se nuk janë reflektuar të plota në dokumentin që i ka mbërritur Kuvendin të Shqipërisë nga ana e Këshillit të Ministrave.

Në propozimet e saj qeveria shqiptare ka vendosur t’i japë fuqinë për të mbikëqyrur median online një zyre të quajtur “Këshilli i Ankesave” pranë AMA-s, e cila merr gjithashtu të drejtën për vendosur gjoba deri në 2 milionë lekë si dhe për të cenuar integritetin e mediave online, duke instaluar në faqet e tyre njoftime të llojit “pop up”, kur ky këshill gjykon se media online ka shkelur ligjin.

Projektligji i qeverisë synon të rregullojë edhe parimet etike, të tilla si e drejta e përgjigjes, ndërkohë që vendimet e Këshillit të Ankesave parashikohet të shfaqen gjithashtu në formën e një dritareje të njohur teknikisht si pop up, që u hapet automatikisht përdoruesve kur vizitojnë faqen e internetit.

Ndryshe nga draftet e mëparshme, qeveria duket se ka kënaqur kritikat e OSBE-së përmes vendosjes së një paragrafi në projektligj ku parashikohet se “vendimet e AMA-s mund të kundërshtohen në Gjykatën e Tiranës”. Megjithatë, ankimet në gjykatë nuk mund të pezullojnë ekzekutimin e vendimit të Këshillit të Ankesave. Sipas projektligjit, gjobat e vendosura bëhen menjëherë të ekzekutueshme.

Copyright Të gjitha të drejtat e artikujve të publikuar janë të rezervuara dhe i përkasin © MediaLook. Ju mund të përdorini, publikoni ose përktheni artikullin me kushtin që ju të atribuoni dukshëm burimin, të kryeni lidhje hiperlink me faqen dhe mos ta përdorni atë për qëllime komerciale.

LINI NJE PERGJIGJE

Ju lutem vendosni komentin tuaj këtu!
Ju lutem vendosni emrin tuaj këtu