Home Authors Posts by Artan Fuga

Artan Fuga

58 POSTS 0 COMMENTS
Anëtar i Akademisë së Shkencave në Shqipëri. Z.Fuga është Profesor i Sociologjisë, Filozofisë dhe Shkencave të Komunikimit pranë Departamentit të Gazetarisë & Komunikimit në Universitetin e Tiranës. Këtë departament e ka drejtuar për dy mandate, kohë kur shënohet dhe hapja e Shkollës Doktorale dhe një numër i konsiderueshëm kërkimesh shkencore. Prof. Fuga është doktoruar disa herë brenda dhe jashtë vendit. Ai zotëron kualifikimin “Profesor i Universiteteve” dhënë nga Këshilli Kombëtar i Universiteteve në Francë në vitin 2004. Aktualisht, krahas mësimdhënies dhe kërkimit shkencor në UT, Prof. Fuga është pedagog dhe kërkues shkencor pranë IPAG, Francë. Artan Fuga është autor i dhjetëra botimeve në fushën e filozofisë, sociologjisë e shkencave të komunikimit. Ndër botimet më të spikatura mbi median, politikën dhe opinionin publik, do të veçonim librin “Mediamorfozë dhe metakomunikim”.

Një delirant dhe shoqëria e gënjeshtrave

Moderatorja, një zonjë shumë e sjellshme, kishte ftuar një djalë të ri, i cili tregonte sesi kishte arritur një sukses shumë të madh në krijimin e tij artistik që na...

Kriza e universiteteve dhe institucionet e moskomunikimit

Protestat e studentëve e tronditën disi shoqërinë tonë të mykur dhe të ndryshkur. I nisi kush i nisi, si i nisi dhe përse i nisi, nuk ka pikë rëndësie. U bashkua një turmë të...

300 gazetarë janë pak! Shkollat pa “media literacy”, s’ka shërbime në web e media...

Sipas medias, zoti kryeministër, ndërkohë që i bëheshin pyetje për masat e qeverisë për të përballuar revoltat studentore në Tiranë, ka deklaruar se çfarë na duhen 300 të diplomuar në gazetari në vit! Më shumë...

Mbi kërkesat e studentëve për “taksën” në provimet e mbartura dhe ca yçkla të...

Paraprakisht dëshmoj se tarifa për provimet e mbartura nuk ka asnjë kuptim të ekzistojë meqë asaj nuk i korrespondon asnjë kosto shtesë nga ana e universiteteve. Pedagogu paguhet njësoj atë ditë pune si me...

Bota e krimit dhe bota e politikës

Unë e përbuz kuptimin e jetës sociale dhe të politikës sipas metaforave që vijnë nga gjeometria, sidomos ajo euklidiane. Kështu që nuk dot të hargalisem duke i përfytyruar krimin dhe politikën si dy rrathë...

Shanse të njejta në zgjedhje për partitë, listat qytetare dhe individët kandidatë!

Disa kohë përpara, ndofta një vit, dëgjoja se do të bëhej një reformë në sjelljen dhe vlerësimin e deputetëve. Deputetët gjoja do të mund të shkarkoheshin nga populli, do të punonin përditë me kohë të...

Matja e fluksit turistik duke e konsideruar turistin si klient apo si kalues kufiri!

Prej disa vitesh, sa del behari, dëgjohen statistikat mbi numrin e turistëve në vend përgjatë verës që sapo ka kaluar. Jo kaq milionë jo aq milionë. Këtë pragvjeshte edhe nga ministria edhe nga agjenci statistikash po...

Matja e fluksit turistik kërkon teknicitet dhe jo propagandë

Lidhur me matjen e fluksit turistik duhet të adoptohen instrumenta matës, njësi matëse, si edhe parametra çelës matjeje që të jenë shkencorë dhe jo sipas estradës të dikurshme ku disa kamione duheshin pjestuar me...

Revolta e televizionit: Dritë hijet e një fikje – ndezjeje

Përpara disa ditësh AMA njoftoi se do të mbyllej transmetimi analog për zonën Tiranë – Durrës, ku përfshihen edhe pjesa më e madhe e konsumatorëve të programeve televizive në vend. U paraqit si një...

A duhet një “fakt botërisht i ditur” të konsiderohet si i vërtetë në gazetari?

(...për ata që duan t'i hyjnë filozofisë, gazetarisë dhe komunikimit.) Përgjithësisht, marrë nga gjuha popullore, termi « fakt i njohur botërisht » mund të kuptohet si një fakt i qartë dhe i padiskutueshëm. Evident. Pra...