Në një kohë që protesta e studentëve është përshkallëzuar, dhe kërkesat ndaj Ministrisë së Arsimit janë shtuar, Akademik Artan Fuga, një ndër kritikët më të zëshëm të reformës në arsim, ka listuar një seri prej 11-çështjesh që duhen adresuar në mënyrë emergjente, për të nisur një etapë e re, nën slloganin: Një model i ri universitar!

Këto propozime, të cilat ia adreson jo vetëm studentëve në tubim por dhe kolegëve të tij profesorë të universiteteve dhe qeverisë, akademiku i ka publikuar në profilin e tij zyrtar në Facebook:

Çfarë u propozoj studentëve, Ministres së Arsimit, kolegëve të mi profesorë dhe qeverisë! Për mua tani ka nevoje për masa të mençura:

1. Pranimi i amendimit te ligjit për arsimin e larte, që e pranon ose jo ndonjë fletushke shërbëtore propagandistike people, është ai baza e te gjitha te këqijave qe ka mbërthyer shkollën e lartë.

2. Pezullimi i te gjithë bordeve për një kohe te dyte derisa te përpunohet modeli i ri i administrimit.

3. Pranimi i pagesës me këste i detyrimeve financiare te studenteve

4. Planifikimi i një studimi mbi gjendjen e arsimit te larte ne Shqipëri dhe paraqitja e tij si një plan masash Kuvendit te Shqipërisë para amendimit të ligjit për arsimin e lartë.

5. Pranimi i përpunimit te një ligji te integrimit te shkencës dhe kulturës e dijes ne shoqërinë e sotme shqiptare.

6. Përpunimi i një ligji për pranimin e të rinjve të diplomuar në administratën publike vetëm nëpërmjet meritokracisë dhe jo konkurseve fallco.

7. Përpunimi i ligjit antikorrupsion në sistemin universitar dhe në vlerësimin e studentëve.

8. Krijimi i një këshilli emergjence pranë ministrisë te arsimit ose edhe me lart për reformimin e arsimit te larte.

9. Përgatitja e një samiti a kongresi për arsimin e larte me te gjithë aktoret e interesuar sociale e politike dhe intelektuale te vendit. Urgjent!

10. Përpunimi i shpejte i modelit të universiteteve publike shqiptare

11. Bashkia Tiranë të ktheje ne destinacionin e përdorimit te aseteve te UT qe i janë uzurpuar ne mënyrë arbitrare.

Copyright Të gjitha të drejtat e artikujve të publikuar janë të rezervuara dhe i përkasin © MediaLook. Ju mund të përdorini, publikoni ose përktheni artikullin me kushtin që ju të atribuoni dukshëm burimin, të kryeni lidhje hiperlink me faqen dhe mos ta përdorni atë për qëllime komerciale.

LINI NJE PERGJIGJE

Ju lutem vendosni komentin tuaj këtu!
Ju lutem vendosni emrin tuaj këtu