Kreu Etiketa Fake news

Fake news

OJF-të thirrje Kuvendit: rrëzoni paketën antishpifje! Censuron median dhe nxit propagandën

Dhjetë ndër organizatat më të mëdha për çështjet e medias dhe lirive e të drejtave të njeriut  i kërkojnë Kuvendit të Shqipërisë të mos miratojë dy drafligjet e të ashtuquajturës “paketa antishpifje” pasi ato...
Fake news

Mbi fake newsbombin dhe “amnistinë” e shpifjes në media

Më 22 Qershor 2017, rrjeti ndërkombëtar CNN publikoi një shënim editorial online ku kërkonte ndjesë publike për shkak të një informacioni të pakonfirmuar plotësisht, sipas të cilit, “këshilltari politik i Presidentit Trump, z. Anthony...

Çfarë është dizinformimi?

Fillimisht dizinformimi ishte një mjet lufte përmes të cilit, njëra palë i përçonte informacione të rreme mbi synimet apo fuqinë e vet luftuese palës tjetër, me qëllim krijimin e një perceptimi të gabuar te...

Hapësira online, si armike e pushtetit

Përveç se ngritja e një "gjykate morali" që do të gjykojë lajmet përbën rast "sui generis" në të gjithë mëhallën që e quajmë Europe, duket se këto ndryshimet e reja ligjore synojnë edhe ruajtjen...

Ushtria e Kosovës dhe rreziku nga propaganda online me “fake news”

Lajmi për transformimin e Forcës së Sigurisë së Kosovës (FSK) në Ushtri të Kosovës më 14 dhjetor 2018 ka shtuar dozën e dezinformatave përmes mediave online dhe propagandës nga adresat e dyshimta rreth kësaj...

A ndikuan portalet fantome në rezultatin zgjedhor të vitit 2017?

Deri në ditën e zgjedhjeve të fundit parlamentare opinioni publik në Kosovë është bombarduar vazhdimisht me lajme të trilluara, demaskimi i të cilave ka kërkuar kohë më të gjatë në krahasim me ndikimin e...

Mediat pre e “fake news”: si u përgojuan dhjetra gazetarë e artistë në “listën...

Nëse kërkon në google për “listën e emrave të gazetarëve shqiptarë që janë financuar me fonde të zeza nga Greqia”, të dalin afro 80 mijë artikuj të ndryshëm në dhjetëra e qindra portale, -...

Pse gazetaria ka nevojë urgjente për ekspertë të shkencave kompjuterike?

Pas referendumit në Britani dhe zgjedhjeve në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ne ende dimë shumë pak rreth ndikimit të të ashtuquajturve "bots", lajmeve të rreme dhe shënjestrimit të votuesve të këtyre ngjarjeve madhore...

Rruga e vështirë drejt transformimit të mediave në Kosovë

E VËRTETA ONLINE (1): Shumë portale dhe shumë lajme të përpunuara. Kryesisht të paverifikuara. Kjo është gjendja aktuale në tregun medial të Kosovës. Është koha e fundit që të ndërpritet ky trend negativ i...

Mediat e lira nuk janë “kazan”

Prej datës 16 gusht, rreth 350 media amerikane po publikojnë shënime editoriale të koordinuara në përgjigje të akuzave të përsëritura të Presidentit Trump mbi shtypin e lirë. Për një personazh i cili ka tërhequr vazhdimisht...